Dikmen Tepesinde ki Rasathane yeniden Fotoğraflandı.

Roma Dönemine ait olduğu bilinen Rasathane (Gözlemevi) yıllar sonra yeniden fotoğraflandı.

Afşin’e bağlı Büyüksevin sınırlarında bulunan Dikmen Tepesinin en üst noktası olan Rasathane Afşin-Elbistan Ovasına hakim bir görüntüye sahip olması dolayısı ile Gözlemevi olarak kullanılmış.

Afşin Merkez Yayın Grubu Fotoğraf Sanatçıları tarafından görüntülenen Rasathanede definecilerin burayı kazmaya devam ettikleri görülüyor.

Peki Sevin Dikmen Tepesinde bulunan bu yapı tam olarak nedir?

Çeşitli Uygarlıklarda Rasathaneler başlığı ile hazırlanan çalışmada Doç.Dr.İlyas Gökhan burası ile ilgili şu bilgileri aktarmaktadır.

“Afşin’de Sevin Mahallesi Dikmen tepesinde bulunan araç Rasathathane Gözlemevi anlamına gelir. Romalılar tarafından yapılan Rasathane Her çeşit değişikliği gözlemlemek, veriler toplamak, incelemek için kurulmuştur. Romalılar tarafından Afşin’e kurulan rasathanenin tarihi Babil, eski Yunan ve mısır medeniyetlerine kadar uzanır. Bu devirlerde Rasathanelere önem verilmesi, dini törenlerin ve ibadetler ile yağışlar mevsimlere göre yapılacak tarımın zamana bağlı olmasından ileri gelmektedir. Verimli toprakları ve uygun iklim şartları nedeniyle çok eski zamanlardan beri yoğun Göçe sahne olmuş  Mezopotamya birçok farklı kültür ve halkın karıştığı bir bölge olmuştur ve bu nedenle de medeni gelişime sahne olmuştur. Bilinen ilk okur yazar topluluklara ev sahipliği yaptığı ve bölgede birçok medeniyetin gelişmesini sağladığı için Burası Medeniyetler beşiği olarak tanınmıştır. Afşin ovası verimli bir tarım ovası ve aynı zamanda İpek ile baharat yolunun üzerinde olduğundan dolayı Romalılar buraya rasathane yapmışlardır. İnsanlık eski çağlardan beri gökyüzünü izlemekten hep hoşlanmış bu merak dolu gözlemlerinden yola çıkarak takvimler oluşturmuş denizler için yol haritaları yapmış mevsimlere göre yaşamsal geleneklerini belirlemiştir”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir